- 6.12.2014 PRT- 19 - 

Laivaston Radioamatöörit ry. OH1AJ, OH1AT, OH1NAVY
       Pansion Sotilasradioamatöörit OI1AY, OI1AXA

Perinneradiotapahtuma PRT-19 kuva-albumi


Antero OH1KW

 

 

KIITOKSET PERINNERADISTEILLE JA KAIKILLE OSALLISTUJILLE

Muutama vuosi ehti kulua edellisestä Laivaston Radioamatöörit ry, OH1AJ:n  järjestämästä perinneradiotapahtumasta. Nyt järjestämämme tapahtuma oli jo yhdeksästoista. Vuosi vuodelta tapahtuma on kasvattanut suosiotaan ja lukuisia perinneradioita on kunnostettu palvelemaan näitä arvokkaita tapahtumia puolivuosittain ja miksei muutenkin, kun vaan halutaan työskennellä perinneradiokalustolla.

Kiitän kaikkia osallistujia tukijoukkoineen tapahtuman onnistumisesta ja ihailen sitä loputonta intoa, jota aina olette osoittaneet.

Naantalissa 6.12.2014, Antero Tanninen OH1KW

 


 

PERINNERADIOASEMA OH3LS/S

Meitä on Kangasalla muutama perinneradisti. OH3MY:n kanssa meillä on Anritsut ja yhteen sopivat kanavat. Harmi vaan kun aikanaan jäi cw-puolen alapään kiteet pariin kappaleeseen. Ysiysiäkään ei ollut, joten on taajuus 3700 kHz. No-bulletiinin kuuntelu sentään onnistuu! 

Kymmenkunta qsoa syntyi cw:llä. Kova kyttääminen siinä on kun kutsujia tuntui riittävän ja watin teholla ei juhlita! Sellainen toive siinä syntyi että pidettäisiin aika lyhyet qsot, jotta ei turhaan odoteltaisi. Ei tietenkään mitään 599 ja tu vaan asiallisen lyhyt qso.
Perinne jatkukoon! Porukkaa tuntui riittävän niin tolpilla kuin niiden ulkopuolellakin.
73! Seppo OH3LS  
  

PERINNERADIOASEMA OH2MEE/SA

Olin tapahtuman CW-osuudessa mukana tolppa-asemana VRFK:lla ja AM-osuudessa uudemmalla kalustolla vasta-asemana.

Keli oli mielestäni melko hyvä, tosin QRM-pohjat kohosivat QTH:ssani välillä 56-58 tasolle, mikä kyllä haittasi melkoisesti heikompien asemien kuulumista. Vaikutelmakseni jäi, että asemia oli mukana entisenlaisesti ja monipuolisesti myös eri  /SA ja /S –laitetyypitkin edustettuina. VRFK:n rx:n  leveä vastaanottokaista jonkin verran häiritsi, mutta sen kanssa täytyi vain tulla toimeen.

Kun Kuutosten Cup on nykyisin klo 10-11 SA, voisi PRT:n CW-osa olla myös jo ennen sitä ja AM-osa heti Cupin jälkeen. Olosuhteet saattaisivat olla silloin paremmat.

Parhaat kiitokset Anterolle/OH1KW:lle ja OH1AJ:n porukalle järjestelyistä!

Jukka/OH2MEE/SA

 

 

  

 

PERINNERADIOASEMA OH5LP/SA

Punatulkkujen varpaat kastuivat kyynelantennilla istuessaan PRT19 tapahtumassa, kun lumeton maa alkoi muuttua Pieksämäellä talviseksi paksussa räntäsateessa.

Tolppataajuus 3620 oli täältä kuunneltuna puhdas häiriöistä, mutta ilmeisesti M4:n parisensataa milliwattia ei sitten noussut yli pohjien, kun vasta-asemia ei kuulunut. Siirryinkin sitten kuulostelemaan muita taajuuksia ja pari yhteyttäkin saatiin aikaan: Kari OI3V/S tuli hienosti VRFKC:llä Lylystä ja Manu OI7AX/S osoitti taas taitonsa kuunnella heikkojakin asemia Harriksellaan!

Oman mausteensa antoi virtalähdeongelma tapahtuman alussa. Kolvi ja varavirtalähde olivat taas tarpeellisia varusteita.

Kiitos OH1AJ:n väelle mukavan tapahtuman järjestämisestä ja Anterolle erityiskiitos tolppataajuuden saamisesta, vaikka ilmoittauduinkin "Myöhäsen Mattina" !

73 de Seppo OH5LP/SA

 

 

PERINNERADIOASEMA OH1FJ/S

ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ 6.12.2014.RADIOASEMA OH1FJ/S  TURKU .

Perinneradiotapahtuma 6.12.2014

3.570 kHz  cw:llä klo 12.00 – 13.00 .Hyvää Itsenäisyyspäivää toivotukset Venäjältä, Pietarin alueelta, Ruotsista, Pirkkalasta (Tampere), Helsingistä, Raumalta ja Porista.

Kiitokset tilaisuuden järjestäjälle Antero Tanniselle OH1KW, sekä vasta-asemille. Oli mahtava tapahtuma.

YT terveisin Leo OH1FJ/S  

PERINNERADIOASEMA OH1LEO/S

3.570 khz cw:llä klo 13.00 – 14.00

Hyvää Itsenäisyyspäivää toivotukset: Urjalasta, Kouvolasta, Wärtsilästä, Riihimäeltä, Littoisista, Kangasalalta. 

Kiitokset tilaisuuden järjestäjälle Antero Tanniselle sekä vasta-asemille.

Oli mahtava tapahtuma jossa sain olla mukana.

YT  terveisin Leo Pajuvirta OH1LEO/S

 


 

PERINNERADIOASEMA OH2AUE/S/SA

Liitteen kuva eilen käytössä olleista radioista, Yugoslavialainen 1967 suunniteltu, 70-luvun alussa
valmistettu PD-8/RUP-15, sekä VRFK-CB. Antennina dipoli kotimaan workkimiseen soveltuvalla korkeudella. VRFK:n kytkentä antennille käyttämällä kuvan tuneria väärin päin.

Kusoja tuli noin 10 kpl AM-osuudessa. Tämä siis vaikeuksitta, kunhan kaikki Japanilaisen radion
omistavat päälle huutajat väsyivät, tietenkin lukuun ottamatta sitä yhtä Anritsua ;-)

Terv. Michael OH2AUE 

 

PERINNERADIOASEMA OI5AY/SA

Ei mennyt kuin Strömsössä.

Käytimme Kouvolan Radiomuseolla tällä kertaa Utin Jääkärirykmentin sotilasradioamatöörikutsua OI5AY
Kenraalissa kaikki toimi ok, mutta kun kello tuli 12.00 Itsenäisyyspäivänä, ei Bertta lähtenyt käyntiin ollenkaan. Onneksi vieressä oli VRFK mutta siitä lähti tehoa ulos vain 0.5W, ei sitä kukaan kahdeksankympin rähinässä kuullut.
Haettiin museon puolelta vielä toinen Bertta, samoin tuloksin, mykkä mikä mykkä.

Alkoi kuumeinen mittaus ja testaus. Lopulta vika selvisi, powerin ja Bertan välikaapelin liittimestä puuttui yhdestä reiästä kokonaan messinkihylsy. Ja se oli vielä hehkupiirissä, ei ihme ettei toiminut.
Tilapäisellä erkka-purkka-virityksellä saimme piuhat yhteen ja kusoilu alkoi.
Hyppivätaajuuksinen Berttamme kusoili enemmän tai vähemmän tolppataajuudella ja saaliiksi saimme 13 yhteyttä, ihan riittävästi näillä virityksillä. AM-osaan emme osallistuneet.

Seuraavaan tapahtumaan pitää olla tupla varmistus kaikkien kojeiden osalta

Kari OH5YW

 

 

PERINNERADIOASEMA OH2BNX/SA  

Tolppataajuuslistan perusteella oli odotettavissa vilkas osanotto perinneradiotapahtumaan 6.12.2014 ja kelikin tuntui lupaavalta.  

Taajuuden ryömimisen vähentämiseksi laitoin Bertan lämpenemään jo puoli tuntia ennen tapahtuman alkua. Klo 12.00 rupesin sitten kutsumaan yleistä kutsua, eikä aikaakaan, kun OH7TE Jussi vastasi kutsuun. Kahden tunnin aikana sain workittua 13 cw-yhteyttä. Vasta-asemista kolme käytti /s-kutsua ja yksi oli /sa-asema. Bertta oikutteli sen verran, että lähettimen taajuutta sai vähän väliä siirtää ylöspäin, kun taas vastaanottimen taajuus pysyi kutakuinkin paikallaan.  

AM osuudella pidin vain yhden yhteyden, koska itsenäisyyspäivän aikataulu veti toisaalle.  

Oli taas mukava perinneradiotapahtuma. Parhaat kiitokset vasta-asemille ja järjestäjille.  

Harry / oh2bnx/sa

 

 

PERINNERADIOASEMA OH6EOG/SA

Ensikosketukseni perinneradiotoimintaan oli viime kesän lippujuhlapäivä. Siitä lähtien olenkin innolla valmistautunut itsenäisyyspäivän PRT:tä varten. Lähettimeni, Collinsin valmistama T-47/ART-13, on saanut uuden powerin. Tällä kertaa siitä ei joutunut vaihtamaan poksahtaneita kondensaattoreita kesken kusoilun. Lapsetkin uskallan nyt päästää samaan huoneenosaan vaikka anodijännitteet ovat päällä. Olen muutenkin tullut enemmän sinuiksi lähettimen kanssa mitä enemmän olen sitä ruuvannut, niin vääntönupeista kuin sisältä.

Vastaanottimeni, Belmont Radio Corporationin valmistama BC-348-H, on seurannut minua pikkupojasta asti. Kun olen vieraillut AM-renkaissa olen huomannut että minua kuullaan paljon paremmin kuin mitä itse kuulen. Pikakorjauksena ripustin ennen itsenäisyyspäivää lisää kuparia ilmaan. Workin nyt perinteisellä avolinjalla syötetyllä 160 metrin täysiaalto-loopilla. Ensi kesään mennessä olisi kuitenkin tarkoitus käydä vastaanotinta läpi kunnolla. Ainakin cw-työskentelyssä hyödyllisen kidesuotimen värähtelytaajuus taitaa olla vähän sivussa välitaajuudesta. 

Tosaalta, tällä kertaa en voi sano ettei kuso olisi mennyt läpi sen takia etten kuullut riittävästi. CW-osiolla yritin keskittyä vähän heikompitehoisiin asemiin. Sain ensimmäisen yhteyteni kyyneleen kanssa. Myöhemmin jouduin kuitenkin nöyrtymään sen eteen ettei lukutaitoni vielä oikein riitä heikkojen asemien seuraamiseen kun liikennettä on paljon. Ja nythän liikennettä ainakin minun mielestäni oli varsin mukavasti. Heti AM-session alkuun sain todeta että minusta 10kHz alempana olevalla tolppataajuudella työskentelevä asema kuului voimakkaasti läpi. Päätin väistyä hetkeksi ja lähdin vastaamaan muiden kutsuihin. Aika moni muu tuntui olevan liikkeellä samalla asialla. Kun sitten loppua kohden siirryin takaisin tolppataajuudelleni pääsin itsekin purkamaan pile-uppia. Siinäkin oli uusi kokemus minulle.

Kiitokset kaikille ja toivottavasti kuullaan kohta taas!

73 de OH6EOG/SA, Pontus

 

 

PERINNERADIOASEMA OH9AR/S

PRT19 alkoi hienoissa merkeissä, hyvä keli ja CW-yhteyksiä alkoi tulla mukavaan tahtiin. Ensimmäisenä OH6ND ja Kati. Harvinaisempia ja pienitehoisia asemia oli Andreas,OH6FA/SA, CCCP 6PK radiolla ja Jimmy, SM2BYW Kyynel-radiolla. Hienoa, että näitä suomalaisia "kruunun jalokiviä" arvostetaan ja pidetään kunnossa myös naapurimaassa. CW-osassa käytin Racal TRA-921 ja TRA-931 radiota, tehoa noin 20w luuppiin, hyvin toimi. Yhteyksiä 13 kpl.

AM osa olikin jo toinen juttu, enemmän oli sirkusta ja kilpailumieltä kuin rauhallista ja asiaankuuluvaa työskentelyä. Oli asemia jotka eivät päässeet päässet haluamaansa tulokseen pienellä teholla, josta seurauksena lisättiin "halkoja uuniin". Radiona käytin Harris RF-301:ä kahdenkymmenen watin teholla. Tolppataajuudet oli niin lähellä toisiaan, että työskentelystä täältä periferiasta päin ei oikein tullut mitään, kun samalla reiällä oli useampia asemia. Havaintona myös oli että tolppataajuuksia "vallattiin". Sain kuitenkin aikaiseksi muutaman yhteyden.

Yhteenvetona voi sanoa että CW-osuus oli hieno tapahtuma AM-osuutta voisi hioa johonkin suuntaan.

Matti OH9AR/S

 

 

PERINNERADIOASEMA OI6SP/S

Hyvää Itsenäisyyspäivän iltaa. 

 

Murpy iski He He.
Toissa päivänä kun kannoin sisälle polttopuita, sain noidan nuolen selkään. Oli vaikeaa istua 2 tuntia, piti liikkua välillä. Yritin ajaa muutaman QSO:n. Sain kokoon vaivaiset 6 QSO CW:llä
Vaikka paljon asemia oli bandeilla. Ja 2 AM QSO:a. Syy siihen oli että koko bandi oli tukossa hurina AM modella. Kuva otettu kun Veli kävi täällä.
 
Laitteet Harris RF301 ja dipoli Ja vanha Golden Key.  Taustalla näkyy Bertta.
 
Hyvää jatkot ja 73 t.  Ben OH6PA op on OI6SP/S

 


 

PERINNERADIOASEMA OH2ZY/S

Itsenäisyyspäivä koitti sateisena ja sumuisena Helsingissä. Hyvissä ajoin lähdimme matkaan Lopen Sajaniemeen, missä perinneradioasemani sijaitsee, Lähetin ja vastaanotin ovat viime kuulemalta vaihtuneet, joskin samanlaiseen settiin eli Collins 32V3 ja 51J3. Molempien piti nyt olla timmissä kunnossa. Antenni, Windom, on jotenkin näyttänyt uupumisen merkkejä, mutta säätilasta ja ajankohdasta johtuen emme ryhtyneet antennihommiin, vaan otimme virityslaitteen mukaan toivossa, että ehkä tämä kerta vielä pärjätään. Viritintä emme kuitenkaan saaneet toimimaan ja pienten esivalmistelujen ja muiden vastoinkäymisten jälkeen saimme tehoa taivaalle runsaat 10 wattia. Kello olikin silloin jo kaksi ja aloimme workkimaan. Pile-uppia riitti ja riitti kunnes yht’äkkiä skippi hyppäsi Ruotsin puolelle illan hämärtyessä. QSO-ilu jatkui kuitenkin taas hetken kuluttua aivan normaalisti. Oli kiva workkia kun laitteet toimivat melkein moitteettomasti ja keli oli oikein hyvä. Aiempina vuosina vaivannut häiriökään ei nyt näyttäytynyt lainkaan. Myös ulkona, missä tuore puhdas valkoinen lumi peitti maan, oli upea keli. Yhteyksiä saimme 26 kpl hyvillä raporteilla ja kommenteilla ’hyvä äänen laatu’. Kyllä Collins osasi jo 50-luvulla tehdä kunnon laitteita.

Pekka OH2ZY

 

PERINNERADIOASEMA OH1KW/SA

Laitoin asemani workkimiskuntoon edellisenä päivänä ja pidin koekuson Pieksämäelle. Kaikki toimi niin kuin pitikin ja tehoakin lähti FuG10SK-lähettimestä noin 12 wattia. Seuraavana päivänä laitoin radiot lämpiämään jo tuntia ennen ja suoritin lopulliset taajuustarkastukset asemani vanhalla ICOM IC-765:llä. Kelit olivat erittäin hyvät ja sain yhteyksiä yli 20 kpl eripuolille Suomea, äityen välillä vähän pile-upiksikin. Joukossa oli myös monia perinneradioasemia. FuG:in vastaanotin on kyllä hieman hankala kuunneltava, koska avainklikki lyö niin kovasti korville. Mukavin tapa oli käyttää Icomia myötäkuunteluun ja ottaa kuulokkeet kokonaan korvilta aina lähetysjakson aikana.

Mukava tapahtuma. Kiitokset kaikille osallistujille. Antero OH1KW

 

 

 

  

PERINNERADIOASEMA OH2NAS/S/SA

Puitteet: OH2NAS/SA oli toiminnassa ainoastaan CW:lla. Toiminta alkoi klo 0700 SA ja päättyi klo 1350 SA. Yhteyksiä pidettiin kaikilla kolmella kyseeseen tulevalla alueella, ts. 1,8 MHz, 3,5 MHz ja 7 MHz, kaikkiaan kolmetoista /SA - yhteyttä..

Kalusto: 1,8 Mhz VREH, antenni T - kytketty 3,5 MHz dipoli, 3,5 MHz Kyynel
M5/M7, antenni dipoli. Varalla VRFK, antenni LK 99. 7 MHz USA - peräinen vm. 1943 lentokoneasema, TX BC-458 (n. 20 W), RX BC-348, antenni 18AVQ ja lanka pihapuuhun. Langan alapäässä antenniviritin.

Etenemisolosuhteet: 1,8 MHz varhain aamulla normaalit, samoin 3,5 MHz. 7 MHz oli aluksi keskinkertainen, mutta avautui odotetusti klo 09 SA tienoissa.  Kaikilla alueilla yhteys Lohja - Hossa. Sen sijaan yhteysväli Lohja - keski-Suomi 3,5 MHz:lla oli ajoittain heikko. Häiriöiden vaikutus oli hyvin pieni, 1,8 MHz:lla oli alussa sekä keski-eurooppalaisia että USA - asemia. Aivan aamulla 3,550 MHz:n taajuudella toimiva USB - lennonjohtoasema aiheutti lyhyen aikaa hieman häiriötä klo 07 SA jälkeen. 7 MHz CW - taajuudella (7,032 MHz) oli vilkasta liikennettä, mutta sekaan mahtui hyvin.

Yhteydet: 1,8 MHz, VREH, OH1BGG Hossaan ja paikallisyhteys Forssaan.

3,5 MHz, Kyynel ja VRFK, pisimmät OH1BGG/SA ja OH6FA/SA Pietarsaareen, vm. kalustona pienitehoinen SNTL - kenttäasema 6RK.

7 MHz, lentokoneasema, Lohja - Hossa.

Varsinaisen toimintajakson klo 12 - 14 aikana kaksi 3,5 MHz yhteyttä etelä - Suomeen. Suunnilleen kaikki taulukon alkupään asemat kyllä kuuluivat, mutta Kyyneleellä eivät kutsut menneet läpi huomattavan vilkkaista pile-up'eista.

Yleistoteamukset: Ensinnäkin kiitokset järjestäjille, OH 1 KW ja kumppanit. Oli miellyttävää olla mukana. Myös kiitokset Lasselle, OH 1 BGG, pitkäaikaisista ja säännöllisistä yhteys- ja antennikokeiluista kaikilla kolmella taajuusalueella. Ennakkokokeilut varmistavat kaluston ja antennien kunnon. Ja niistäkin huolimatta näköjään ilmaantuu näihin veteraaniradioihin viime hetken yllätyksiä. Niin nytkin. ----- End forwarded message -----

Kuva 1: Takana hyllyssä 7 MHz TX BC-458 virtalähteineen. Etualalla 1,8 MHz ja 3,5 MHz VREH:t, pöydällä niiden virtalähteet. Niiden takana näkymättömissä 7 MHz RX BC-348. Berttojen päällä myös Helvar Oy:n tuote, "Kippariradio" AHE 5001. Se ei osallistunut PRT:hen.

Kuva 2: Keskellä alhaalla hyllyssä Kyynel virtalähteineen. Oikealla hyllyssä vara - VRFK. Seinällä 7 MHz lanka - antennin viritin, sen yläpuolella antennien maadoituspaneeli.

PERINNERADIOASEMA OH3KRB/S/SA

Osallistuin tapahtumaan SIPI/LV-661 rigillä kutsullani oh3krb/s tolppataajuudella 3520 kHz. Alunperin olin ilmoittanut rigiksi VRGK:n, mutta sen siirtäminen Pälkäneelle mökin olosuhteisiin olisi ollut hieman
hankalampaa kuin kevyemmän SIPI-sissiradion.  Aluksi oli hankaluuksia sipin toimintaan saattamiseksi, mutta lopulta kaikki sujui hyvin. Sain 2 tunnin aikana 19 CW-yhteyttä dipoli antennilla, johon tehoa menee
SIPISTÄ noin 1,5 wattia. Sipin RX on melko leveäkaistainen ja viereisten asemien liikenne jonkin verran häiritsi yhteyksien pitoa. Varsinkin jos vasta asemien teho on liki 100 wattia, tulee lukuvaikeuksia.
Työskennellyissä 19 asemassa oli 3kpl /s ja 2kpl /sa ja yksi asema käytti /r lisuketta, mutta nykyäänhän kaikki kutsun lisäkkeet on sallittuja.  Vasta asemia oli workittavissa koko ajan ilahduttavan runsaasti.

Lisäksi kokeilimme OH3MY:n kanssa hieman etukäteen kukkopillejä p12-12 ja niiden soveltuvuutta PR-tapahtumaan taajuudella 29,0 MHz, jolle taajuudelle laite sen omalla viritystrimmerillä suoraan yleensä
virittyy.  Apuna oli OH3LS ja hän nykyrigillä pystyi vastaanottamaan kukkopillien sointusähkötyksen AM- modella ja lopulta onnistui myös AM-puhekin kahden  kukkopillin kesken. Asemien etäisyydet toisistaan
olivat noin 1-3 km.

Liitteenä on valokuva SIPIstäni, jonka päällä olevassa kotelossa on omatekoinen myötäkuunteluoskillaattori helpottamaan oman avainnuksen seuraamista. Toisessa kuvassa on vanha kukkopillini avattuna kotelostaan.

Tapahtuma oli mukava ja kiitokset järjestelyistä johtoasemalle.

73 de OH3KRB Heikki

 

PERINNERADIOASEMA OH6FSQ/S


Osallistuin PRT19 AM-osuuteen. Radioden lämmetessä virittelin taajuuslaskurin, helpottamaan jaksolla pysymistä. TX Collins 32V1 ja RX 51J-3 oli kokeiltu jo monesti Sunnuntain AM ringeissä. En ehtinyt
kutsua tolpallani kuin kerran tai pari ja heti sain vastauksen. Keli vaikutti suosivan, tosin ulkona satoi vettä. Muutaman ensimmäisen yhteyden jälkeen yleiskutsuun vastattiin jo kuorona. Kohta oli täysi työ yrittää selvitä pileupista, koolit tulivat perille pätkinä ja jouduin kyselemään uudelleen. Vorkin aika nopeasti, mutta vasta-asemat vorkkivat vielä nopeammin. Kun kävi selväksi, että asemia riittää loputtomasti, aloin kutsumaan /S ja /SA asemia. Perinneasemia sain kirjata lokiin kaikkiaan 15kpl. se oli hienoa, kiitoksia kaikille!
Sain yhteyden myös kahteen Ruotsalaiseen asemaan. Loppua kohden tolppataajuus rauhoittui ja livahdinkin heti kuuntelemaan ja vorkkimaan muita PRT tolppia. Osallistujia AM osuuteen oli paljon,
tolppia oli myös jaettu runsaasti. 5khz jako oli liian tiukka AM:lle ja leveäkaistaisille vastaanottimille. Ehkä ensi kerralla AM on jaettu kahteen osuuteen, esimerkiksi ensin /SA asemat ja seuraavalla tunnilla
/S asemat. 6.12.2014 oli hieno PRT, en ole vastaavaa AM- pileuppia ennen kuullut. En millään ehtinyt vorkkia kaikkia asemia, jotka kutsuivat, mutta koettakaa uudelleen seuraavassa
perinneradiotapahtumassa.


Kiitoksia, OH6FSQ/S, Matti

 

PERINNERADIOASEMA OH3MY/S

Osallistuin PRT 19 tapahtuman CW-osaan OH3MY/S kutsulla  riginä sissiradio LV 663 Anritsu. tehoa n. 1 W ja antennina dipoli. Radiokeli oli kohtalaisen hyvä. Yhteyksiä kertyi kertyi  yhteensä 13 kpl pääasiallisesti tolppataajuudella.  Pisin yhteys oli Lassen OH1BGG/SA:n asemalle Suomussalmen Hossaan. Vasta-asemista kolmannes oli /S tai /SA asemia.
AM-osaan osallistuin kutsulla OH3MY/SA ja  riginä FuG S10K ja E10aK, tehoa n. 10W ja antennina dipoli.  Vasta-asemia oli runsaasti ja QSO:ja tuli tolppataajuudella yhteensä 22 kpl. FuG-line toimi mukavasti vaikka leveäkaistainen vastaanotin välillä vaikeutti kuuntelua. Radiokeli oli hyvä Etelä-Suomesta Pohjanmaalle mutta pohjoisen asemia ei FuG:lla kuulunut.

Kokeilut  10 m alueella "Kukkopillillä"  VRKH/ P-12-12u:  Heikin OH3KRB kanssa kokeilimme 29 MHz alueelle viritettyjä Kukkopilli-radiopuhelimia ennen tapahtumaa sekä sointusähkötyksellä että 
puheella (AM). Rigissä on kaksi DLL 21 putkea ja antenniteho n, 0.3 W.  Tapahtumassa pidin radiolla yhteydet kummallakin modella, vasta-asemana  OH3LS, Seppo nykyrigillä. Matkaa asemien välillä oli n. 4 km.

Kiitokset järjestäjille ja vasta-asemille taas mukavasta  PRT-tapahtumasta ja hyvää Joulun odotusta!  

Kuvassa FuG10 "line".


73 de Oiva OH3MY


 

 

 

PERINNERADIOASEMA OH6FA/SA ja OH6FA/S

Tällä kertaa osallistuin kutsulla OH6FA/SA CW-osuudella USSR 6PK kenttäradiolla. "Vanhuksen" (valm.v. 1936) lähetysteho on 1/2 Wattia. Varalla oli ruotsin armeijan RA200 jonka teho myös puoli Wattia. Omalle tolppataajuudelle mulla ei ollut kiteitä.  Siksi jouduin käyttämään VFO:ta ja seurauksena huomattavasti suurempi "uikutus..." Omalla tolppataajuudella pidin 6PK:lla 11 QSO:a.  Pisin yhteys pikkutehoasemalle oli Karin OH2NAS/SA:n kanssa. Ruotsiin pidin SM2BUW:n kanssa yhteyden. Kyynel-radion signaalit tulivat hyvin Skellefteå:sta. Yritin kyllä vastata usealle /SA ja /S asemalle mutta puolella watilla jäin isompi-tehoisten asemien alle.  "Loppusuoralla" otin Harris RF-301 käyttöön ja pidin sillä 6 CW-yhteyttä 25W teholla. Antenni oli koko ajan Windomi noin 10m korkeudella.

AM osuudella kutsulla OH6FA/S oli tällä kertaa melkoisia vaikeuksia. Omalla tolppataajuudella kuulin jatkuvasti par kolme voimakasta asemaa ja omat kutsut 25W teholla eivät tuottaneet tuloksia. Kuulin välillä asemia jotka vastasivat, mutta hukkuivat sitten voimakkaitten alle.   "Plokkaamalla" sain kuitenkin 7 yhteyttä.  Käytetty radio oli Harris RF-301 noin 25W teholla. Olin ainoastaan 45 minuttia AM-modella, sillä itsenäisyyspäivänä seuraava ohjelma oli OH6AG kerhon joulupäivällinen...

Kiitos Anterolle ja OH1AJ:n väelle mukavan tapahtuman järjestämisestä.

Andreas OH6FA

 

 

 

PERINNERADIOASEMA OH1BGG/S/SA

Osallistuin PRT 19 CW-osaan kutsulla OH1BGG/SA. Radiokelit olivat melko hyvät. Yhteyksiä syntyi yli 20 kpl kolmella bandilla. 1,8 MHz:lla oli radio VREHB, antenni dipoli, teho n. 20 W.3,5 MHz:lla radiot VRFKCB ja SE 108/10, antennina dipoli. 7 MHz:lla radiot SE 108/10 sekä Harris RF-301 antennina windom.
Varsinaisen tapahtuman aikana olin tolppataajuudella ja pidin yhteyksiä saksalaisella WW2 aikaisella SE/108/10 agent/spy transceiverilla teho n. 10 W.Yhteyksiä tuli mukavasti Rovaniemi -Naantali välille.
Kaikki radiot toimivat moitteettomasti, niitä olimme Karin/OH2NAS:n kanssa testailleet usein syksyn mittaan.


Kiitos johtoasemalle järjestelyistä, mukava tapahtuma jälleen.

73/Lasse/OH1BGG/SA

 

 

PERINNERADIOASEMA OI3V/S

Lylyn Viestivarikon Radiokerho (LVRK) juhli itsenäisyyspäivää 6.12.2014 kerhoasemallaan Lylyn Viestimuseon tiloissa. Paikalle oli saapunut kuusi kerholaista: Jaakko OG1J, Keijo OH3HPV, Ari OH3KAV, Matti OH1MKV, Timo OH3LMG ja Kari OH3BJL. Itsenäisyyspäivän juhlinta tapahtui perinteisesti
osallistumalla Perinneradiotapahtumaan kerhoasemaltamme kutsulla OI3V/S.

Radiolaitteena meillä oli Timon OH3LMG omistama VRFK-C eli Raili-radio, antenneina käytimme kerhomme 40 m:n ja 80 m:n lanka-dipoleita. CW-osuuden operoinnista vastasi Kari OH3BJL ja AM-osuudesta Timo OH3LMG.

Työskentelimme pääasiassa 80 m:n tolppataajuuksillamme. 80 m:llä keli tuntui olleen ihan hyvä, yhteyksiä tuli noin 2 W:n lähtöteholla hienosti eri puolille Suomea. Yksi yhteys saatiin CW:llä Ruotsiin ja yksi Venäjänkin puolelle. CW:llä ja AM:llä saimme yhteyksiä yhdeksän kummallakin modella eli 18 yhteyttä yhteensä.

Kiitos tapahtuman järjestäjälle siitä, että tolppataajuudet oli valittu hyvin. Pienitehoisien radioasemien tolppataajuudet oli sijoitettu lähelle toisiaan ja kauemmaksi isompitehoisista. Oli myös mukava
huomata, että vahvatehoisempien asemien operaattorit huomioivat pienitehoisten perinneasemien tolppataajuudet, ja näin työskentely onnistui hienosti ilman viereisten asemien häiritsevää QRM:ää.

Kuvassa allekirjoittanut CW-operointivuorossa. Taustalla tapahtumassa käytetty Raili-radio ja kaverina vierellä Tyko-radio (LV 302).

Kiitos mukavasta tapahtumasta. Tavataan taas PRT 20:n merkeissä ensi kesänä.

73 LVRK:n perinneradistiporukka


 

PERINNERADIOASEMA OI7AX/S

Prt 19 oli jälleen mukavan leppoisa tapahtuma. Radiokeli oli täältä susirajalta kuunneltuna hyvä.
CW-osiossa minun tolppataajuus oli 3575 Khz  Eka CQ:n annettuani alkoi asemia tulla tasaisesti sisään, oli useita / SA asemia ja / S asemia. Yhteensä pidin CW:lla 25 QSO AM osion alettua tolppataajuuteni oli 3740 Khz. Tultuani ääneen kyseisellä taajuudella alkoi asiakkaita tulla tasaiseen tahtiin :mm pienitehoisista asemista OH8KN/ SA ja OH6NL / SA  VRFK 1,5 W  AM sekä useita asemia / S. Yhteensä pidin AM:llä 58 QSO:a.

Oli hienoa todeta, että näin runsas osanottajamäärä oli tässä tapahtumassa mukana, sekä radiokelit suosi PRT 19 tapahtumaa.
Lopuksi suuret kiitokset järjestäjälle OH1AJ /  OH1KW  Anterolle hienosta tapahtumasta.

Minun laitteena oli Harris RF301 josta ajoin ulos CW:llä  noin  80 W  sekä AM.llä 50 W
Antennina oli 80 m puoliaalto-dipoli up 18 m.

OI7AX / S operaattori Manu OH7UE    QTH Palo

73 de Manu OH7UE

 

 
PERINNERADIOASEMA OH2S/SA

PRT19 tapahtuma alkoi täällä P-Pirkanmaalla hyvin.  Ensimmäinen CW-yhteys kantoi 80 m:llä Norjaan ja muutenkin radiokelit suosivat pikkutehoisia. AM-osiossa oli tullut aikaisempiin tapahtumiin verrattuna lisää uusia asemia FB. CW- ja AM-yhteyksiä noin parikymmentä, pisimmät yhteydet OH9- ja OH8-piireihin.

Hyvistä radiokelistä voi mainita, jos OM Osmo OH8KN kuuluu C-Radiolla S5, keli on kohtuullinen hi. Voimakkaimmat AM-singnaalit tulivat OH2ZY/S OM  Pekka ja OM Jaakko OH1TX/S sekä OM Matti OH6FSQ/S. Laitteistona oli OH2S:llä tänä vuonna Kyynel M11X ja Hallicrafters ja Racal Sky-Loop antenneilla.

Kiitos OH1AJ ja OM Antero OH1KW mukavasta PRT19 tapahtumasta, kuullaan PRT-20 kesäkuussa 2015.
 
73 de Kari OH1UH Oper. OH2S Suomenpartiolaiset Ikaalinen.

 

 

 

 

PERINNERADIOASEMA OH3HB/S

Työskentelimme Karin asemalta kutsulla OH3HB/S, QTH Padasjoki, operaattoreina OH3HB, OH3UQ ja OH3WR
Laitteina: TX: VREHB, RX: VRLK, varalla: VRFKA. Yhteyksiä tuli vähän yli parikymmentä, pääosin CW:llä.

Kuvassa vasemmalta: Olli OH3UQ, Veikko OH3WR, Kari OH3HB

73! Olli, OH3UQ

 

 

PERINNERADIOASEMA OH2FBX/SA

Olin äänessä CWllä, TX oli VREHB tehoa lähtee antenniin n. 20W. RX oli National HRO50.
Molemmilla sama dipoli joten piti vääntää useampaa vipua breikatessa. Sain viisi QSOa CWllä
tunnissa. Sen jälkeen koitin saada yhteyttä VREH / HRO kalustolla OI3SVMn Militariassa, mutta en
onnistunut, oli sen verran vilkasta. Pitää harjoitella lisää.

73 Ilmari/2FBX

 

 

 

 

        - KIITOS OSALLISTUMISESTA -  
73' LAIVASTON RADIOAMATÖÖRIT RY OH1AJ

                                                Sivu päivitetty: 24.1.2015/AT